Wat is autisme


Bij mensen met autisme wordt informatie die via de zintuigen binnenkomt (zicht, geur, geluid, etc.) anders verwerkt door de hersenen. Zij hebben moeite om de details die zij waarnemen te verwerken tot een samenhangend geheel. Hierdoor hebben mensen met autisme problemen met communicatie, sociale interactie en verbeelding.

Autisme heb je levenslang, is vaak onzichtbaar en heeft invloed op alle levensgebieden in alle levensfasen. Het brengt specifieke sterke en zwakke kanten met zich mee. De meeste mensen met autisme hebben in meer of mindere mate hun leven lang deskundige begeleiding nodig. Met meer begrip van de omgeving en de juiste begeleiding kunnen veel mensen met autisme naar school of werken, relaties met anderen onderhouden en daardoor een zin- en betekenisvolle rol in de samenleving hebben.

Ruim één procent van de Nederlanders - ca. 190.000 mensen - heeft een vorm van autisme. De kans is dus groot dat iemand in uw directe omgeving autisme heeft: in uw familie, in uw vrienden- en kennissenkring, op school of op het werk.

Autistische stoornissen zijn bijvoorbeeld het syndroom van Asperger of PDD-nos en worden tegenwoordig Autisme Spectrum Stoornis (ASS) genoemd.

Als je hersenen anders werken

Aan de buitenkant kun je niet zien dat een kind autisme heeft. De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) legt kinderen uit wat autisme eigenlijk is.

Onder andere op de NVA-site www.autisme.nl is meer informatie over autisme te vinden.

Agenda